Istorija 


   Kada je 21. aprila 1964.godine u Titogradu stigao TETSUTI MURAKAMI, sa ciljem da predstavi jednu specifičnu borilačku vještinu, niko nije vjerovao da će se ona "primiti" medju Crnogorcima koje su uvijek najviše zanimali fudbal, košarka, rukomet, boks... Sada, četiri decenije kasnije, taj sport je među najpopularnijim u našoj Državi. Naravno riječ je o karateu.
No, nije na početku sve išlo tako lako, jer su tek četiri godine po dolasku Murakamija osnovane karate sekcije pri džudo klubu.
   Pošto nijesu imali adekvatan tretman, pioniri ovdašnjeg karatea Vlado Gvozdenović, Dimitrije Šoć, Milorad Terzić, Milojica Dakić, Slobodan Zarić, Sreten Dragović i Radivoje Krkeljić se u smiraj 1969. godine odvajaju od džudista i osnivaju prvi Karate klub u Crnoj Gori, "STUDENT" Titograd. Tri godine kasnije u Titogradu (1972.) formiran je karate klub "MLADOST" (Derviš Selhanović, Predrag Djolević, Mijo Vukmirović, Rajko Vujošević...).
   Veliki rivalitet između dva kluba trajao je dugo, sve dok 1977. godine nije stigla partijska direktiva da se "Student" i "Mladost" fuzionišu. Osnivačka Skupština održana je 26. maja 1977. godine i istorija je mogla da počne.


    Karate klub "Student" - Titograd

Karate klub "Student" osnovan je decembra 1969. godine. Prvi predsjednik tog Kluba bio je Slobodan Djurović.
    18. januara 1971. godine održana je Skupština karate kluba "Student" na kojoj je izabran novi predsjednik i sekretarijat Kluba.
    Za predsjednika izabran je Dušan Ičević, tadašnji Predsjednik OK SSRN Titograda a sekretarijat su sačinjavali Dragan Vulić, Milorad Terzić, Radivoje Krkeljić, Slobodan Zarić, Milojica Dakić, Danilo Burzan, Vidak Gilić, Milorad Durković i Rajko Radović. 1973. godine održana je Redovna skupština karate kluba "Student" na kojoj je za predsjednika Kluba izabran Slobodan Racković, novinar Radija Crne Gore.


U periodu od 1969. do 1976. godine karate klub "Student" radio je pod trenerskim rukovodstvom Milorada Terzića, a u radu su mu pomagali Slobodan Zarić, Milojica Dakić, Radivoje Krkeljić, Miodrag Djikanović i Slobodan Boljević.
    U istom periodu, kao takmičari u seniorskoj konkurenciji isticali su se Miodrag Djikanović, Dragan Sekulović, Slobodan Zarić, Puniša Vojičić, Miodrag Milić, a od mladih takmičara (juniori) Darko Raspopović, Dragi Stanišić, Novica Antić, Miloć Vuković...    Karate klub "Mladost" - Titograd

Karate klub "Mladost" osnovan je 13. maja 1972. godine. Za predsjednika kluba izabran je Vlado Susovic, a upravu su sačinjavali Mijo Vujović, Ilijaz Usenagić, Predrag Djolević.
1976. godine održana je Redovna skupština Karate kluba "Mladost" a za predsjednika kluba izabran je Slobo Djurović.
Karate klub "Mladost" radio je pod trenerskim rukovodstvom Derviša Selhanovića a u radu su mu pomagali Mijo Vukmirović, Predrag Djolević, Rajko Vujošević. Od takmičara u seniorskoj konkurenciji isticali su se Ratko Kaluđerović, Vlatko Popović, Branko Čađenović, Čedo Radičević, Predrag Djolević, a od mladih takmičara (juniori) Rajko Vujošević, Amdija Ljumić, Milovan Milošević, Veljo Čadjenović, Nikola Minić...
    Karate klub "Budućnost" - Podgorica

  Osnivačka Skupština Karate kluba "Budućnost" odrzana je 26. maja 1977. godine kada je izabrano prvo rukovodstvo kluba, a činili su ga Ratko Kalezić - predsjednik Kluba, Slobo Djurović, Slobodan Lakićević, Miodrag Milić, Ilija Sipcic, Ilijaz Usenagić i Radoš Labović. Za sekretara Kluba izabran je Slobodan Boljević. Trenersku komisiju su sačinjavali: Derviš Selhanović, Rajko Vujošević, Slobodan Boljevic, Ljubo Miljanić i Dragica Lacmanović.
  Formiranjem karate kluba "Budućnost", karate sport u Titogradu doživljava veliku ekspanziju popularnosti i takmičarskih rezultata. Tada je jedna garancija takmičara predvođena Kopitovićem, Mijuškovićem, Minićem, Kladnikom, Vukovićem, Vujoševićem, Miloševićem, Ljumićem i ostalima krčila put do vrha Jugoslavenskog karatea. Ubrzo za njima došla je još darovitija generacija predvođena Usenagićem, Simurinom, Kruljem, Rolovickom, Nedickom i ubrzo zavladala Jugoslavenskim karateom.